Behandelingen

Welke behandelingen bieden wij u aan?

Naast de reguliere behandelingen, hebben onze tandartsen de expertise in huis voor het uitvoeren van esthetische behandelingen (bijv. bleken, facings) en moeilijke wortelkanaalbehandelingen met behulp van microscoop (bijv. revisies, verkalkte kanalen).
Onze mondhygiënisten staan klaar om u te coachen met de dagelijkse zorg en om u te verlossen van uw tandvleesontsteking door middel van uitgebreide gebitsreiniging. Wij helpen u graag van uw tandartsangst af door een geduldige benadering en goede verdoving. Wanneer u vragen heeft, vinden wij het fijn als u contact opneemt met ons.

Bij dit eerste bezoek maken wij kennis met u, en brengen wij uw gebit in kaart. Graag luisteren wij naar uw vragen en wensen.  Wanneer het nodig is maken wij röntgenfoto’s. Tevens stellen wij samen met u een plan van aanpak op voor de komende tijd. Dit wordt vaak besproken in een aanvullende afspraak om u en onszelf wat bedenktijd te geven. Vragen zijn altijd welkom.

Bij dit regelmatige bezoek aan de praktijk toetsen wij uw gebit op een aantal punten. Het plan van aanpak wordt nagekeken of het nog wel goed bij u past.

Wij maken indien nodig iedere twee jaar controle-röntgenfoto’s genaamd Bitewings om te screenen op Cariës en kaakbotafwijkingen.

Uw kinderen zijn zeer welkom om te wennen, helpen met op knopjes drukken en gewoonweg aanwezig zijn in de ruimte doet al wonderen om het ijs te breken voor een van de volgende keren om zelf op de stoel te gaan.

Verdoven doen wij graag! Ik vind het altijd een van de dankbaarste behandelingen. Wij maken gebruik van moderne dunne naaldjes waar je minder van voelt. Ik zie het als een uitdaging het verdoven zo pijnloos mogelijk te maken.

Vanaf 2020 maken wij ook gebruik van de Quicksleeper, dit is een computergestuurde manier van verdoven, waardoor het inspuiten van de vloeistoffen nog minder gevoelig is. Vaak ongevoelig. Tevens is het verdoofde gevoel bij deze techniek een stuk minder, waardoor verdoving nog prettiger is!

Wanneer een van uw kiezen of tanden tandbederf (cariës) heeft, kunnen wij de tand lokaal verdoven en schoonmaken. Vervolgens herstellen wij de vorm van de kies of tand met vulling.

Wij gebruiken alleen moderne witte vulmaterialen, zoals nano-hybride composiet en glasionomeer.

Als een kies medisch gezond is, dus ontstekingsvrij en pijnloos, en daarnaast helaas technisch is verzwakt, kunnen wij de vorm en de samenhang herstellen door middel van een kapje over de tand, nadat er rondom wat is weggeslepen om ruimte te maken. De kroon wordt buiten de mond gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Daarom is het nodig om gedetailleerde gebitsafdrukken te nemen. Een kroon kan zo gemaakt worden dat het niet van echt te onderscheiden is.

Wanneer bacteriën bijvoorbeeld via cariës een tand van binnen infecteren, kan dit tot ernstige kaakontstekingen en/of kiespijn leiden. Om dit op te lossen is een wortelkanaalbehandeling nodig, tijdens dit nauwkeurige geduld werk wordt met behulp van onder andere de microscoop de tand van binnen geruimd, gereinigd en opgevuld. De pijn zal verdwijnen doordat de oorzaak is verholpen. De tand kan op deze manier worden behouden.

Revisie Wortelkanaalbehandeling

Soms speelt een oude wortelkanaalbehandeling weer op, en indien dit nog mogelijk is heeft de tand een revisie nodig om te voorkomen dat de tand verwijderd moet worden.

Bij het reviseren van een oude wortelkanaalbehandeling is het doel zoveel mogelijk oud vulmateriaal uit de wortels van de kies te verwijderen, om daarna de kies goed te spoelen met reinigingsmiddel. Op deze manier worden zoveel mogelijk bacteriën gedood en daarmee de oorzaak van de ontsteking.

Vaak zijn de tanden die al eens een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan ernstig verzwakt en is de kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een barst in de wortel komt regelmatig voor. In dat geval moet de tand helaas als verloren worden beschouwd.

Na een wortelkanaalbehandeling kan er napijn optreden, tijdens de eerste drie dagen kan de last opkomen en weer afzwakken.  Daarom vinden wij goede pijnstilling medicatie belangrijk. Meestal blijft de tand een tijdje bijt-gevoelig.

Wanneer een tand qua vorm, stand of kleur niet voldoet aan uw wensen, is het mogelijk een masker of schildje van tandkleurig materiaal over de tand te plaatsen.

De mooiste oplossing is het gebruik van glaskeramiek, dat buiten de mond in het tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt. Dit proces lijkt veel op dat van een kroon, en gebeurt in meerdere behandelsessies.

Een facing kan soms ook op een goedkopere- en minder duurzame- manier met behulp van hoge kwaliteit vulmateriaal.

Belangrijk is dat de tand waar de facing op gemaakt wordt, medisch gezond is.

Naarmate de leeftijd vordert, verkleuren de tanden. Dit komt door het ontstaan van haarscheurtjes waar vervolgens donkere stoffen intrekken, uit bijvoorbeeld wijn, koffie of roken. Deze donkere kleurstoffen kunnen op microniveau door speciale bleekgel in kleinere stukjes worden geknipt, waardoor er meer licht teruggekaatst wordt door de tand. De tand kleurt dan lichter. Wanneer er een keer gebleekt is, zal na verloop van tijd de tand langzaam weer donkerder kleuren. Voor een goed resultaat, is af en toe opnieuw bleken aan te raden.

Wij bieden aan dat u kunt  thuisbleken via bleekbitjes die u ‘s nachts draagt.

De moderne bleekgel die wij gebruiken geeft nagenoeg geen bijwerkingen.

Lachgas sedatie

Het gebruik van Lachgas geeft een steun in de rug als je last hebt van spanning, angst, kokhalsreflex of spasmen tijdens de behandeling in de tandartsstoel. De toediening gaat via een Neusmasker. Een voorwaarde is dan ook dat er alleen door de neus geademd wordt.

De ervaring die lachgas geeft is een gevoel dat het allemaal prima is en dat het je niet meer zoveel kan schelen wat er om je heen en in je mond gebeurd. Ook is er wat minder gevoel in de mond. Geluiden worden soms wat intenser, daarom is rust in de behandelkamer erg belangrijk.

Wennen aan lachgas doen wij altijd vooraf in een aparte zitting.

Een uitgebreide uitleg over lachgas vind u hier : https://www.tptl.nl/lachgas/

Kinderen met en zonder tandartsangst en gedragsproblemen kunnen door onze ervaren kindertandarts Louise Ting worden behandeld zonder of met verwijzing door uw eigen tandarts.

Wanneer u verwezen bent door uw tandarts, sturen wij een verslag van de behandeling naar uw eigen tandarts. Wanneer de behandelingen zijn afgerond en uw kind weer goed behandeld kan worden door uw huistandarts, verwijzen wij uw kind terug.

De tandheelkundige zorg voor uw kind wordt volledig vergoed.